Shiatsu

Shiatsu is tegenwoordig steeds bekender in het Westen, maar is van oorsprong een Oosterse geneeswijze. In Japan wordt Shiatsu al sinds 1957 erkend door het Ministerie van Gezondheid als een volwaardige therapeutische behandelmethode. Het is een therapie waarbij je met vingers en duimen druk op het lichaam uitoefent. Dit kan ervoor zorgen dat blokkades in het lichaam opgeheven worden.

Shiatsu kan bij veel verschillende klachten effect hebben, zoals bijvoorbeeld bij: 

Voor mensen met nek- en schouderklachten geef ik speciale behandelingen van een half uur in zittende positie.

Links: shiatsu in zittende positie. Midden: Shiatsu op de rug. Rechts: Shiatsu op het hoofd

Wat is shiatsu?

Shiatsu gaat er vanuit dat sommige klachten, zoals bijvoorbeeld rugproblemen of hoofdpijn, veroorzaakt worden doordat de lichaamsenergie niet meer in evenwicht is. Door een drukpuntmassage te geven, wordt de energie naar de kwetsbare plekken in het lichaam gebracht en weggehaald bij de plekken waar de energie verstoppingen veroorzaakt. De levensenergie kan weer vrij gaan stromen. Hierdoor kunnen lichaam en geest weer in balans komen.

Bij de shiatsu behandeling kijk je naar een persoon als geheel, om de oorzaak van een probleem of klacht te ontdekken. Lichaam, geest en ziel zijn hierbij één. Een shiatsu behandeling is in principe geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd. Een behandeling kan een helende werking hebben bij zowel acute als chronische klachten. Daarnaast kan shiatsu ook een fijne ervaring zijn zonder dat u (specifieke) klachten heeft.

Door regelmatige, periodieke behandelingen kunt u het evenwicht in uw lichaam en geest in stand houden. U zou het kunnen zien als een soort regelmatige servicebeurt voor uw lichaam.

Het effect van shiatsu

Al tijdens de behandeling ontspant het lichaam zich. Ik activeer energiestromen waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Het effect van een behandeling is naderhand te voelen omdat u zich vaak fris en fit, maar vooral ook ontspannen voelt.

Een shiatsubehandeling verhoogt de concentratie, geeft meer energie en is stressverlagend, verminderd spanning en stijfheid in spieren en stimuleert de bloedsomloop. Het geeft een impuls aan het zelfhelend vermogen van het lichaam. Net als bij een segmentale massage, maak ik ook bij shiatsu gebruik van segmentatie van de wervelkolom.

De zachte vingerdruk

Karui Shiatsu Ryoho (KSR) is een naam voor een bepaalde techniek die gebruikt kan worden tijdens een shiatsu behandeling, namelijk de techniek van zachte vingerdruk. Met deze techniek activeert de energie in het lichaam. KSR kan toegepast worden bij mensen die veel pijn hebben maar het wordt ook gebruikt als ontspanningstechniek.  Omdat ik weinig tot geen druk uitoefen op het lichaam, is het een zeer geschikte behandeling voor fibromyalgie patiënten.

JavaScript is uitgeschakeld of niet beschikbaar. De website zal daarom niet volledig functioneren.